ThE bROcCOLI's HAir

My photo
A full time of Bachelor of Applied Language Studies (Honours) Malay Language for Professional Communication at Universiti Teknologi MARA.Aku dibesarkan dlm famili yang sederhana dimana ayahku mendidik supaya berusaha utk mendapatkan sesuatu.susah payah untuk mendapatkan sesuatu mengajar ak untuk terus,terus,dan terus berusaha...biar x dapat pon..kematian ibu mse kecilku membuatku untuk terus tabah..dan sekarang ak dah 20 tahun..sepanjang 20 tahun ak hidup di bumi ALLAH SWT..disitulah kisahku bermula..insan yang bernama Amin Ja'afar..

Wednesday, 29 February 2012

What a week!!!

Assalamualaikum!!

fiuhh!! tiup nafas lega =D this past few days memang terror la! nak tau story? nak ke tak? tak kisah. nak story gak. hehe!!so the end of febuary ni..tetibe aje teringat pasal bilik aku kat UiTM kuantan A406..awesome bilik ni!!


rindu sangat2 kat bilik ni..
well,bilik ni aku dan my roomate hakim musa stay bilik ni...ape yang seronok about this Bilik!! is klu tgh malam dalam sangat sejuk mcn pakai air-cond then klu tengahari mcn hell!! ahahahahahah:P


so,these are few Epic pictures la untuk tatapan korang semua..


 meja study aku ng hakim musa..


 tempat aku tampal segala nota2 jadual lah ape lah..


 books..

 yang katil bawah tuh..thats mine!!ahahaahah..kemas kan??ahaksss!!



 sape2 yang enter bilik ni tahu akan maksud di ATAS ni..

 board hakim musa...tengok la..sistematik kan?


aku akan merindui bilik ini..ahhaah..so aku aku akan melanjutkan pelajaran ijazah di UiTm shah alam..duduk lak umah sewa lagi best..so aku harap di tempat belajar aku yang baru ni dapat aku teruskan perjuangan aku..di..


jeng...jeng..this is my new place..tapi awan mcn mendung aje..ahaksss!! i just love learning here and hopefully uolsss akan gembira jugak..dan satu lagi aku teringin nak mengenggam skrol IJAZAH just like this!!


Yeahh!! mcn Yuna ex-student from UiTM shah alam..amin..:)



now,  this upcoming month harap dapat rezeki baru iaitu kawan kawan baruuuu!! and knowledge baruuuuuuu!! best best! di tempat belajar yang baru!!!
hopefully ada lagi these kinds of opportunity =D

till next post!
salam =)




Tuesday, 14 February 2012

Serious ni: Kemajuan bandaraya KT, Rakyat yang dapat akibat?

Assalamualaikum kepada wahai pembaca blog dan pengunjung Malaysia di tahun 2012 dan pertengahan febuari yang awesome ini  :D

Aku memang malas sangat nak update sal blog ni..entah tak tahu kenape.so untuk entry kali ini tetiba hati aku terdetik untuk share sesuatu dgn korang pasal ape yang terjadi di tempat kelahiran aku sekarang KUALA TERENGGANU.Dalam banyak2 entry *sebenarnye x banyak pon:P tak ade satu pon entry aku pasal something perbincangan serious.Memang aku teringin nak buat tapi MALAS!!.tetibe lak aku terbukak satu blog kawan aku ni menbincangkan pasal kemajuan mencekik..aku tertarik dengan hujah2 spontan yang diberikan oleh beliau.sila klik kat sini kat blog beliau http://riffzam.blogspot.com/.so aku pon ade sesuatu nak share disini.Actually agak lame aku nak kata tapi x tahu nak cakap di saluran yang mane..so aku rase disini amat tepat.


Memang tak dinafikan pembangunan amat penting tapi ia seharusnya selari dengan kehendak rakyat.Jika kehendak rakyat diabaikan adakah itu namenye PEMBANGUNAN dimata pemimpin.Semenjak akhir2 ini kita dapat lihat macam2 pembangunan sane-sini di kuala terengganu dan seluruh daerah.Dari kemaman hingga Besut macam2 projek baru masuk.Sebagai anak jati Terengganu aku berbangga dengan kemajuan ini tapi semua projek yang masuk ke negeri Terengganu ni mcn terkena SUMPAHAN.Kenape??sebagai contoh projek Lebuhraya Pantai Timur Fasa 2 yang merupakan nadi kemasukan pelaburan ke negeri terengganu entah bile dapat siap..terbaru LPT2 tuh dapat digunakan oleh org awam pada 2013..sampai bila lagi kami nak menunggu.Aku pon x tahu kenape semua projek yang dijalankan di terengganu semuanye menjadi gajah putih*bukan semua la..Rasuah?..kikis duit rakyat atau duit tuh x mendapat saluran yang betul?perhaps..




Kuala Terengganu city center(KTCC) 




Macam2 projek besar yang sedang dan bakal dilaksanakan di Kuala terengganu.Tapi persoalanye,adakah semua projek ini mampu dibuat dan memberikan untung kepada rakyat?fikirlah sendiri.Ini antara projeknye:

1. KT Sentral
2. KTCC
3. Jambatan Kuala Nerus, Jambatan Pulau Sekati
4. Nak Buat Bangunan 18 tgkat MBKT 
5. Nak Buat Rumah Pangsa di Padang Hiliran
6. Nak buat Parking Bertingkat ( 5 Tingkat)berhampiran Wisma Darul Iman
7. Nak buat Dataran Darul Iman ( Tapak Stadium Sultan Ismail Nasirudin Shah)
8. Nak buat Shopping Mall ( Paya Bunga Square)
9. Nak besarkan Jalan KT-Tepuh
10. Nak besarkan Pekan Tepuh
11. Nak Buat Hospital Jantung Terengganu
12. Nak buat Rumah Pangsa di Seberang Takir
13. Nak Naikkan Taraf Pasar Payang supaya Moden
14. Nak Majukan Kg Ladang, Lorong Jamil
15. Nak banyakkan Hotel2 di bandar KT
16. Nak ujudkan Bandar Baru Bukit Besar
17.Nak adakan Kabel Car di Tasik Kenyir
18. Nak ujudkan Stesen Bas Berpusat
19. Nak buat Fly Over di Bulatan Batu 6
20 Nak buat Fly Over gak di Persimpangan Jln KB-KT
21. Nak Buat Rumah Mampu Milik (apartment) di Sepanjang Kg Tanjung Kapur
22. Nak Buat Menara Pelancongan 20 Tingkat di Sebelah Astaka


Tapi yang aku tengok, bila aku meninjau2 Bandar KT ape yang aku dapati dari senarai no 1 ke nom 22, satu pun tad ada. Kata orang Habuk pun tarak.*cuti 5 bulan ehehheeheheh :p
So zamang bila lagi KT nak maju niiii.sape x nak tgk negeri kita x maju..mesti nak kan?tgk kelantan bandar KB..jangan cakap.. lebih maju dan hebat berbanding bandar kuantan dan KT amnya.



aku berbangga dengan projek ini tapi adakah projek ini revelan dengan kehendak rakyat??






Tengok org cina dan org putih yang untung..nasib melayu terengganu??



Kuala terengganu tahun 2015..tercapai ke??



Akhir kalam,kepada sesiapa tak suka dengan penulisan aku kali ni..rilek la..ini just pendapat aku..aku tak menunding jari dan salah sape2..Ape yang aku concern adalah nasib bangsa aku..salah ke??ok peace !!.Aku x memihak kepada mane2..ini hanyalah sebuah pendapat..okay PENDAPAT!!ehhehehehehehe...:)Yang buruk datang dari aku sendiri yang baik tuh datang dari Sang Pencipta ALLAH SWT..

Friday, 6 January 2012

Snap!! snap!! Snap!! part 1: my birthday..20

Assalamualaikum kepada wahai pembaca blog dan pengunjung Malaysia di tahun baru 2012 dan bulan januari yang awesome ini  :D

Aku memang malas sangat nak update sal blog ni..entah tak tahu kenape..MEME jenis ak tak suka update blog..tapi aku update pon hari ini pasal birthday aku..ahaks!!ahaks!!ahaks!!..so untuk entry kali ini ak tak suka menulis sangat just i wanna share with uollss beberapa gambar-gambar penting yang menCOLOURkan hidup aku ni..pejam celik pejam celik *pastu terus mati..hahahaahha :P umur aku dah 20..20..NO!!.  Before that belom terlambat klu ak nak wish HAPPY NEW YEAR.cakap pasal new year resolution ni..banyak org contohnye:

Artis:"oh..tahun ni i harap performance i much better than last year"
Ahli sukan: "tahun ni saya mahu perbaiki mutu permainan saya ke tahap yang lebih baik..."bla..bla
tapi pernahkah kita berazam like this:

Hamba Allah:"tahun ini saya berharap dapat memperbaiki dimana kelemahan saya dan dapat mempertingkatkan amalan wajib atau sunat kepada ALLAH SWT supaya saya menjadi hamba ALLAH SWT yang bertaqwa".


jangan ambil hati this is just my opinion..well everyone have their own points..aku juga menasihati untuk diri aku juga:)..anyway


HAPPY NEW YEAR !!!

ok..berbalik kepada tajuk..hhehehehe..its my birthday!!..well there is nothing much i can said about my life.make it simple..aku berTERIMA KASIH special to my ayah and umi plus my sister kerana banyak memberi sokongan,nasihat dan memberi didikan kepada amin until now..my family are super duper awesome cool family i ever have..and also to all my friends dari tadika,sekolah kebangsaan bukit losong,sekolah menegah kebangsaan sultan ahamad and UiTM and directly or indirectly yang kenal aku..thanks guyss kerana sudi menjadi kawan saye..ehehehehee:P anyway now i'm:


so to end of this i wanna share with u guys a few la picture aku dari kecik until now yang gemuk+temban=COMEL :p


 hey!! this is me ..hmm about 2 or 3 years mcn tuh..what a cute boy :P
 bajet macho..wekkk!!
 kawan2 lama dari secondary school..reunion 5 tahun lagi
muka-muka bakal doktor la ni..aku sorang aje yang TERLOST..ahahahahh:)


 kawan-kawan paling baik saya:)
 behind me tuh..buat lawak 24 hours..mereka semua kawan baik saya juga.

 satu kelas memang sekepala..tengok lah..

 ni juga kawan baik saya..tapi yang tengah2 tuh our lecturer,sir syhril
 tak tahu la..aku rindu diorang semua ni..:(

so thats all from me..maaf la klu bahasa aku gune dalam entry kali ni campur*bahasa rojak menyampah kan aku..sori..yang buruk datang dari aku sendiri yang baik tuh datang dari Sang Pencipta ALLAH SWT..
Lastly:

don't be like this,totally annoying ahhahaahahah:P




Monday, 29 August 2011

Ramadhan pergi syawal menjelma..sedihnye ramadhan nak pergi:(

Dah lame ak x berblog..ehehehe..dekat berbulan2 gak..ramai kot kawan2 ak push ak" BILA LAGI AMIN KO NAK UPDATE BLOG TUH..eheheheheh..jawapan ak senang.."MALAS"..back to our discussion,macam2 dah berlaku sepanjang ramadan tahun ni..ramadan tahun ni jugak tahun last ak berbuke pose ng kawan ak..rindunye kat diorang..masak sama mase sahur,tarawih sama.2.gosip sama..(opsss!!!)ni lah aktiviti sepanjang ramadhan aku buat bersama2 nh kawan ak..sila lihat yea:)

Gambar raya group C..sakan bergambar..:P




SELAMAT HARI RAYA!!!!


ni plak antara hidangan yang sempat ak dan kawan ak masak mase berbuka dan bersahur..jangan jeles!!!..best sangat masak ng diorang..


                                                   mee goreng sosej..yummyy..
                                                      sempat lagi pose...mase sahur
                                                  sakan bercerita..best moment ever!!!
                                                    speggeti yang direbus..dapur elektrik gitu..
                                                    meatball from burger aje..jimat dan sedap
                                                   kuahnya bercampur dengan meatball..
                                                  sedia untuk dihidang..ketuk2 ramadan

ni last gambar mase ak berbuka pose kat padang MASJID SULTAN AHMAD,KUANTAN..bersama2 group C..last berbuka bersama2..







memang syok habis la berbuka pose ng bebudak group ak..ak pasti akan merindui kawan2 ak ni..sedih lak..huhuuhhuuhhuhu:(

lastly aku memohon keammafan sekiranya klu ak terkasar bahasa ng korang yea...
rindu sangat2 kat korang..ramadan ini akan menjadi satu memory terindah bagi kita semua..semoga aku dapat bertemu dengan ramadan tahun depan..sama2 kita doakan..